Vad är WordPress? Förklaras för nybörjare


Vad är WordPress? I grunden är WordPress det enklaste, mest populära sättet att skapa din egen webbplats eller blogg. Faktum är att WordPress driver över 40,0% av alla webbplatser på Internet. Ja – mer än en av fyra webbplatser som du besöker drivs sannolikt av WordPress.

På en något mer teknisk nivå är WordPress ett system för öppen källkod för innehållshantering licensierat enligt GPLv2, vilket innebär att vem som helst kan använda eller ändra WordPress-programvaran gratis. Ett innehållshanteringssystem är i grunden ett verktyg som gör det enkelt att hantera viktiga aspekter på din webbplats – som innehåll – utan att behöva veta något om programmering.

Slutresultatet är att WordPress gör att en webbplats är tillgänglig för alla – även människor som inte är utvecklare.

Vilka typer av webbplatser kan WordPress skapa?

För många år sedan var WordPress främst ett verktyg för att skapa en blogg snarare än mer traditionella webbplatser. Det har dock inte varit sant på länge. Numera, tack vare ändringar i kärnkoden, liksom WordPress enorma ekosystem av plugins och teman, kan du skapa vilken typ av webbplats som helst med WordPress .

Till exempel driver WordPress inte bara ett stort antal affärssidor och bloggar, det är också det mest populära sättet att skapa en e-handelsbutik också! Med WordPress kan du skapa:

 • Företagswebbplatser
 • e-handelsbutiker
 • bloggar
 • portföljer
 • Fortsätter
 • Forum
 • sociala nätverk
 • Medlemskapssidor
 • … i stort sett allt annat du kan drömma om.

Vad är skillnaden mellan WordPress.org och WordPress.com?

Den självhärdade WordPress.org-hemsidan

Vi har täckt skillnaden mellan WordPress.org och WordPress.com mycket mer detaljerat, men här är den korta versionen:

 • WordPress.org , ofta kallat egenhostad WordPress , är den gratis WordPress-programvaran med öppen källkod som du kan installera på din egen webbhotell för att skapa en webbplats som är 100% din egen.
 • WordPress.com är en vinstdrivande betaltjänst som drivs av WordPress.org-programvaran. Det är enkelt att använda, men du förlorar mycket av flexibiliteten hos det självhostade WordPress.

För det mesta, när människor säger “WordPress”, menar de den självhyrda WordPress som finns tillgänglig på WordPress.org. Om du verkligen vill äga din webbplats är WordPress.org med egen värd nästan alltid det bästa alternativet.

Allt du behöver göra för att komma igång med egenhostad WordPress är att köpa webbhotell och ett domännamn .

Vem skapade WordPress och hur länge har det funnits?

WordPress skapades som ett fristående projekt ända tillbaka till 2003, med sitt ursprung som ett utlopp för ett tidigare projekt som heter b2 / cafelog .

WordPress är programvara med öppen källkod, så nuförtiden är den gjord av en stor grupp av bidragsgivare. Men om vi skulle spåra WordPress ursprung till dess rötter var dess ursprungliga skapande ett samarbete mellan Matt Mullenweg och Mike Little.

Sedan dess har Matt Mullenweg till stor del blivit WordPress-ansiktet. Och han är också grundaren av Automattic, som är företaget bakom den vinstdrivande WordPress.com-tjänsten.

Den historia WordPress mellan starten som en blogg plattform redan 2003 och är idag en lång …

Men det räcker med att säga, WordPress har drivit framåt och tack vare sina bidragsgivare och enorma community utvecklat sig till den mest populära lösningen för att skapa alla typer av webbplatser.

Vem använder WordPress?

WordPress används av individer, stora företag och alla däremellan! Omedelbart använder vi WordPress! Så den webbplats du tittar på just nu drivs av WordPress. Många andra välkända enheter använder WordPress också. Här är några av våra favoritexempel:

whitehouse.gov

Den officiella Whitehouse.gov-webbplatsen drivs av WordPress:Whitehouse.gov drivs av WordPress

Whitehouse.gov drivs av WordPress

Microsoft

Microsoft använder WordPress för att driva sin officiella blogg . Det använder också WordPress för att driva bloggar för specifika produkter som Windows och Skype:

Rolling Stones

Rolling Stones-bandwebbplatsen använder WordPress

Varför ska du använda WordPress?

Okej, så över 40,0% av alla webbplatser på Internet använder WordPress, inklusive välkända enheter som Vita huset och Microsoft.

Men du då? Varför ska du använda WordPress?

Oavsett vilken typ av webbplats du vill skapa, det finns många anledningar att använda WordPress . Här är några av de största:

WordPress är gratis och öppen källkod

En av de största fördelarna med WordPress är att det är gratis programvara med öppen källkod. Medan du kommer att behöva betala lite för webbhotell kommer du aldrig att behöva betala bara för att använda WordPress-programvaran , vilket inte är fallet med alternativ som Squarespace .

Utöver det kan du också hitta massor av open source-plugins och teman för att ändra hur din webbplats ser ut och fungerar. På tal om….

WordPress är utbyggbart

Även om du inte är utvecklare kan du enkelt ändra din webbplats tack vare WordPress enorma ekosystem av teman och plugins:

 • Teman – dessa ändrar främst hur din webbplats ser ut.
 • Plugins – dessa ändrar främst hur din webbplats fungerar. Plugins kan vara något litet, som ett kontaktformulär eller stort, som att skapa en e-handelsbutik .

För närvarande finns det över 50 000 gratis WordPress-plugins och 5 000 gratis WordPress-teman , samt massor av premiumalternativ. Det vill säga – du har många val!

WordPress är enkelt att installera

Tror du att du måste vara ett tekniskt geni för att skapa din egen webbplats? Tänk om! Om du kan klicka på några knappar kan du installera WordPress på din webbplats.

Numera är de flesta webbhotell antingen:

 • Erbjud dig att förinstallera WordPress åt dig så att din webbplats är redo att gå direkt.
 • Ge dig dedikerade verktyg som gör installationsprocessen mycket nybörjarvänlig
Du kan enkelt installera wordpress från de webbhotellpaket du köpte hos oss med ett klick.

Kan jag installera WordPress på min persondator?

Absolut! Det finns flera bra anledningar till varför du kanske vill installera WordPress på en lokal dator. Du bygger en ny webbplats från grunden, installerar ett nytt tema eller plugin eller vill bara ha ett säkert utrymme för att experimentera med din befintliga webbplats, utan rädsla för att bryta den.
I det här fallet rekommenderar vi ett gratis verktyg som heter DevKinsta som låter dig installera WordPress på din Mac eller PC.

WordPress är flexibelt

Vi har berört detta redan, men WordPress är jättebra eftersom det låter dig skapa nästan alla typer av webbplatser. Bättre än, din webbplats kan också utvecklas med dig.

Vill du lägga till ett forum på din befintliga WordPress-webbplats? Inga problem – installera bara plugin-programmet bbPress ! Vill du lägga till ett socialt nätverk? Inga problem! Använd bara BuddyPress-plugin.

Du låses aldrig in i en specifik uppsättning funktioner – du kan alltid anpassa dig och utvecklas.

Det är lätt att hitta WordPress-hjälp

Eftersom WordPress är så populärt är det lätt att hitta hjälp om du någonsin stöter på några problem. Det finns massor av …

 • bloggar
 • Handledningar
 • Forum
 • Facebook-grupper
 • utvecklare

… som du kan vända dig till gratis och betald hjälp om det behövs.

Så vad är WordPress? Det är det bästa sättet att bygga en webbplats

WordPress är det mest populära sättet att bygga en webbplats av en anledning. Om du vill bygga någon typ av webbplats, från en blogg till en e-handelsbutik, är WordPress ett utmärkt alternativ.

Kom bara ihåg att WordPress.org och WordPress.com som inte är värd är inte samma sak. Och i de flesta situationer är WordPress.org självhyrd det du vill bygga en webbplats. Självvärd WordPress.org ger dig mer äganderätt samt tillgång till alla fördelar och fördelar med WordPress-communityn.

Så hur ska du använda WordPress? Vi kan inte vänta med att ta reda på det!

Lämna ett svar